Schoon luisteren is een meditatievorm die is ontstaan in gesprek met bezoekers van mijn praktijk.
Gewoonlijk reageren we in gesprekken op de automatische piloot. Onbewust hebben we allerlei automatismes en gespreksgewoontes. We reageren op een bepaalde manier op de ander, zowel verbaal als non-verbaal. En ook intern hebben we een ‘reactie’ klaarstaan: de woorden en uitdrukkingen die onze gesprekspartner gebruikt roepen automatisch betekenissen bij ons op. Deze betekenissen, echter, zijn projecties van ons bewustzijn. Niet zo zeer een uitdrukking van de waarheid van de ander…
Mijn lessen in schoon luisteren zijn ontstaan vanuit mijn eigen verlangen om de ander te ontmoeten, in plaats van een projectie van mijzelf. Hiervoor is het noodzakelijk om je bewust te worden van je eigen projecties. Dit vraagt om veel oefening. De projecties vinden namelijk meestal onbewust en in minder dan een seconde plaats.
In mijn lessen schoon luisteren leer je hoe je jouw projecties in de smiezen krijgt, zodat je de vrije keuze hebt of en hoe er op in te gaan. Je ontdekt hoe jij omgaat met stiltes in gesprekken, wat ze bij jou oproepen, en je leert je te verbinden met de stilte in jezelf. Je leert ook schone vragen te stellen: vragen die de ander uitnodigen om zichzelf meer te laten zien en zich van daaruit met jou te verbinden.
Kortom, je leert aanwezig te zijn en echt te luisteren. Naar jezelf en de ander.
“De introductieworkshop is geen sessie waar wordt gepraat over schoon luisteren: het wordt de hele sessie lang toegepast, ervaren en beoefend.
Vanaf het begin al: Margit stapt naar binnen met haar uitstraling van rust, zelfverbinding en volledige aanwezigheid. Ze belichaamt ‘het’ helemaal. En de magie opereert gauw: bijna een uur lang luisteren deelnemers naar elkaar – niet alleen cognitief, maar met hun volle aandacht en al hun zintuigen. Hierdoor ondervinden ze wat schoon luisteren vergt én oplevert, aan verbinding en zelfreflectie.
In de tweede helft worden deelnemers getrakteerd op een demo: smullen is het! Deelnemers zien ‘het’ gebeuren: Margit leunt achterover, luistert naar de bezoeker tegenover haar, schrijft wat gaandeweg, en laat hém vooral denken, voelen, praten en verder komen in zijn gedachtegang. Er is genoeg veiligheid in de groep opgebouwd: daardoor kan de vrijwilliger genieten van de ruimte en van de aandacht die hem wordt gegeven. Hier en daar herhaalt Margit woorden of zinnen die hij zelf gebruikte… en daarmee gaat de reflectie weer verder. Prachtig om te zien en een herinnering dat onze eigen waarheid al in ons zit en nergens anders!
Margit’s workshop is een uitnodiging om te vertragen en simpelweg om te zijn. Met elkaar en met jezelf. Heerlijk! Een soort ‘spa moment’ voor de ziel…”
– Éloïse, mei 2024