Filosofisch practicus

Wat voor gesprekken voer je bij een filosofisch practicus? Wat heb je aan wijsheid? Met welke vragen kun je bij een filosofische praktijk aankloppen? Het fenomeen van de filosofische praktijk zal niet voor iedereen bekend zijn. En wijsheid is nogal een pretentieus artikel om te verkopen. Maar filosofische gesprekken voorzien in een behoefte van velen.

Iedereen kan filosoferen: goed nadenken en de juiste vragen stellen. Met filosofie, of wijsbegeerte, wordt in de filosofische praktijk niet bedoeld “kennis van de grote filosofen” of het “gelezen hebben van de belangrijkste filosofische werken”. Ook als je nog nooit van Socrates gehoord hebt, ben je welkom in de filosofische praktijk. De methode van de filosofisch practicus gaat ervan uit dat iedereen kan filosoferen, dat iedereen kan leren hoe je goed kunt nadenken over een probleem en deze om kunt vormen tot een goede vraag. Want dat is wat je leert bij een filosofisch practicus, goed nadenken en de juiste vragen stellen.

Wat je denkt staat vrij, hoe je denkt kan je in de weg staan. “Goed” nadenken slaat hierbij niet op de inhoud van het denken, maar op de vorm van het denken. Wát je denkt, staat vrij. Hóe je denkt, kan je in de weg staan bij het omgaan met de kwesties die je in het leven tegenkomt. Goed nadenken is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Een serie gesprekken met een filosofisch practicus helpen je daar beter in te worden.

In gesprekken met Margit ontdek je hoe je over jouw kwestie nadenkt. Door nauwkeurig het verhaal te onderzoeken dat achter je dilemma of vraagstuk schuilgaat. Welke waarden, verlangens en vooronderstellingen eraan ten grondslag liggen. Welke er met elkaar conflicteren. Zo ontwikkel je meer kennis over jezelf en je leven. Je ontdekt wat je weet en, minstens zo belangrijk, wat je niet weet. Zodoende kom je tot een vraag. Een die je mee krijgt op een receptenbriefje en meeneemt je leven in. Het kunnen formuleren van een goede vraag en daar mee zijn in het dagelijkse leven, doet van alles met degene die de vraag stelt en zet van alles in beweging wat vast leek te staan.

Heb je vragen over de filosofische gesprekken of de werkmethode van de filosofisch practicus, voel je vrij om contact met mij op te nemen, voor meer informatie of een eerste gratis en vrijblijvend gesprek. Je kunt mij telefonisch bereiken op 06-44842273 of even een mailtje sturen naar: margit@bedrijfdewijsheid.nl.

Ook kun je hier de ervaringen van andere bezoekers lezen. Maar uiteindelijk moet je gewoon een keer langs komen in de praktijk om het te ervaren!